sharing is loving




assalamualaikum :)



haha just wanna share something i found on tumblr. pretty interesting. hope enjoy it~~




• Accidentally close a tab? Ctrl+Shift+T reopens it.
• Bananas release dopamine, eat them when you’re sad.
• CTRL+SHIFT+ESC is the one handed version of CTRL+ALT+DEL

• Don’t brush your teeth hard, it makes them sensitive and removes enamel.
• Don’t like spiders? Put citronella oil on your walls and they will not go there.

• Get clear ice cubes by boiling water before freezing it
• Heal paper cuts and immediately stop the pain with chapstick.

• If you accidentally write on your dry erase board with a permanent marker, scribble over it with a dry eraser marker to remove it.
• If your shoes smell, put them in the freezer overnight, it will kill the bacteria. 

• Make a paper longer with 12-point text, but 14-point periods and commas.
• Need to get around a blocked website at work? Try replacing the http:// with https://

• Never send your resume as a word file (unless asked) Instead, print it to a pdf file, it’s much cleaner and professional looking.
• Place a piece of bread in a container with your homemade cookies and  they will stay soft.
• Put a dry towel into a dryer with wet clothes, they will dry faster.

• Put toothpaste on a pimple and cover it with a bandaid overnight. It will dry out.
• Short on time with a wrinkled dress shirt? Hang it up in the bathroom to steam it flat.
• The night before, place things you don’t want to forget the next morning on top of your shoes.

• Use hydrogen peroxide to remove blood stains from clothing.
• When cleaning windows use newspapers or coffee filters instead of paper towels, they will not leave streaks.
• When microwaving bread products/pizza put a glass of water in with it, it will keep your bread for going spongy.
• When you move into a new place you’re renting, take pictures of any and all damage, then post them on facebook (privately if preferred) so you can use the reference date as proof you didn’t do it.
• When searching plane tickets online delete your cookies prior, prices go up when you visit a site multiple times. 




got it?? hahaha interesting kan?? for me lah :) if you guys don't think so, i'm sorry. anyway, pejam celik pejam celik dah nak berlalu dah Ramadhan. sedih dan gembira terasa. aku masih ditakuk yang lama. tidaakkkk.. semoga ditetapkan pendirian, diteguhkan iman dan istiqamah biarpun sikit. assalamualaikum :D

kolej kristal B


assalamualaikum :)




salam ramadhan. macam mana semua?? pejam celik pejam celik dah 10 hari kita berpuasa. haha rajin pulak kan malam ni nak menaip. actually i'm bored. okayyyy syiqin shouldn't say that. banyak kerja but hehe :DD i'll do it after this. 





entry kali ni just wanna share my life here. so far so great :) even tidak dinafikan this semester is so much harder plus banyak dugaan. but alhamdulillah :) i'm still bersyukur. hmm since a lot have been asking about kolej yang agak cantik iqin dekat sini, maka iqin akan dedahkan lahh. nama diberi kolej kristal B. rumah aras satu, hujung sekali. first time dapat rumah ni agak umm uumm sebab bawah sekali. less privacy for sure. but ada jugak baiknyaa. dekat je nak keluar. hahaha






in our room:












lovely bed








study table:








condition when ada kerja. haha







living room?? okay not really. hahaha










alhamdulillah :) sangat selesa untuk kami. lengkap dengan kemudahan. terima kasih UiTM Penang. total dalam rumah ni 8 orang. satu bilik 4 orang. hahaha i love pink ! so much. tu lah sebab macam semua nak pink je kann. don't know why, but i love it.





lovely roommates






awesome housemates







maka, dengan itu berakhirlah entry kali ini. next week i'll be facing 2 test and quizes. wish me luck :)) semoga kita berjumpa lagi. assalamualaikum :D

antara amalan Ramadhan Rasulullah S.A.W :)



assalamualaikum :)


how are you guyss?? hopefully good lah ye :) haaaaa see, i'm update my blog you know ! okay excited sebab i'm lazy and today i manage to overcome it. just finished one assignment and i reward myself with laptop and wifi. what a great reward..


this entry i wanna share something which is i would like to share. maybe kebanyakannya uollss dah tahu but i want to share anyway. memandangkan Ramadhan bakal menjelang tiba, bout 2 days left, apakah persediaan kita?? question for myself also. semoga Ramadhan ini lebih baik dan tidak seperti Ramadhan sebelum ini. and istiqamah pada bulan seterusnya~~





antara amalan Ramadhan Rasulullah S.A.W:


1. memperbanyakkan sedekah
Ibn Abbas melaporkan: "Rasulullah adalah orang yang paling dermawan dan beliau lebih dermawan lagi pada Ramadan ketika Jibril menemuinya lalu membacakan padanya al-Quran." (Hadis riwayat Bukhari)




2. memperbanyakkan membaca Al-Quran
firman Allah yang bermaksud: "... bulan Ramadan yang padanya diturunkan al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia dan menjadi keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah." (Surah al-Baqarah, ayat 185)





3. memberi makan kepada orang yang berbuka puasa
Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Sesiapa yang memberikan makan kepada orang yang berpuasa, maka baginya seperti pahala (orang yang berpuasa) dalam keadaan tidak berkurung sedikitpun dari pahala orang yang berpuasa itu." (Hadis riwayat Ahmad, Tirmizi, Ibn Majah dan ad-Darimi)




4. Qiamullai
Rasulullah bersabda yang bermaksud: "Sesiapa menghidupkan Ramadan dengan keimanan dan pengharapan pahala daripada Allah Taala, maka akan diampunkan segala dosanya yang terdahulu."
(Hadis riwayat Bukhari)




5. mengerjakan umrah
sabda Baginda SAW yang bermaksud: "Umrah pada Ramadan (pahalanya) sama dengan (pahala) mengerjakan haji atau mengerjakan haji bersamaku." (Hadis riwayat Bukhari)






and, itu adalah antara amalan Rasulullah S.A.W ketika bulan Ramadhan. kita pun boleh ikut sama sama buat :) maybe kalau tak semua, satu dua.. elok ada dari tak ada. iqin menulis dan berkongsi untuk diri sendiri dan juga untuk lovely readers sekalian. marilah jadikan Ramadhan ini sebagai titik permulaan untuk kita :)











p/s: sumber: abatasa

selangkah ke FKE #3



assalamualaikum :)




i'm back to finish my post which is last episods. our last day at SMK Aman Jaya :) we got the chance to share our experience with them. anything can be share. so iqin share semua yang rasa nak share and agak agak yang boleh bagi semangat.





happy face in the morning :)































the end of our happy times but the memory will remain in our heart forever. semoga adik adik dekat sana dapat something yang berguna and semangat untuk berjaya makin kuat. kami akan sentiasa doakan :))






ohhh i'm sorry. i know i've been busy with my life and tak ada masa nak tulis entry. but then bila tulis, entry yang sangat tidak seronok untuk dibaca. macam buang masa je.. itu beza antara entry ikhlas menulis atau takkk.. readers know that. thanks untuk teguran and all that :) saya akan cuba untuk tidak mengulangi. i'll try to make this blog update and menulis dengan baik. menulis ni datang nya dari hati, tiada hati maka perkataan mati. sorry, enjoy your life :) assalamualaikum,

selangkah ke FKE #2




assalamualaikum dear uolllssssss :)



hmm, want to continue my story mory last post. what is it? jemput lah baca, jangan segan segan :)
we'll move on to day 2. hari yang penat but i enjoy sangatsss.. lets begin:
































hyper betul beta





LDK:





































explorace:

























at night :



































motif tulang ini dibakar??







end of day 2 :) sorry for not explain. ahahah tak reti nak cerita. sorry, to be continued...

selangkah ke FKE #1



assalamualaikum :)




yes ! finally update kannn.. setelah lama menyepi dan blog ni habuk dah tinggi 5 inci dah. hehe maaf maaf, memang tak ada benda yang rasa nak update. kalau update jugak, entry yang sangat tak berkualiti macam last entry.




hmm entry kali ni nak cerita about one of the activity yang dah baru je sehari lepas join. haaaa, nampak tak semangat nak update. hehe semangat kemain. sebenarnya banyak kalau nak cerita semua, tapi iqin decide nak cerita aktiviti ni je lah :)




aktiviti ni dibawah kelab PMKE stands for Persatuan Mahasiswa Kejuruteraan Elektrik. first time join activity with this club. but, sangat best~~ semua yang terlibat ohsem giloss. entry kali ni di asingkan ikut hari, sebab banyak sangat gambar nak share. but as usual, i'm not good at writing. makanya, tengok gambar je lah ye :)























































































adik adik yang sporting





















and the end of day 1 :) sangat seronok~~ to be continued...