if its meant to be, it will be




assalamualaikum :)



just short entry. kelmarin i am really shock. i don't know what to respon. i never thought, at this age, i have to decide something important. something for your future, for the rest of my life after this. honestly, i memang tak pernah fikir. yesss, i'm still young. but some said, its a good thing, why you delay that?? well, i still have to study, i want to achieve my ambition first.
still got to get through long journey of life. 



i don't know. i just believe if we meant to be, we will 'diijabkabulkan' one day. will. because our jodoh dah ditentukan. i'm so afraid to give my solid answer. yelah, someone yang baik, taat perintah and all thing, its hard for me to decide. i'm afraid. i'm afraid. 








someday, when time is perfect. it will happen. don't ever worry. Allah has sets something. He knows the best. 
if we meant to be, we will be. do believe that. :)

i miss them :(




assalamualaikum dear friendsss :) 



haha, rasa macam apa je dok update tengah tengah malam ni. dah la i'm on final. kelmarin dah habis satu paper.
fight for another four ! eceh, padahal dok menghupdate ni haaa~



back to our title yang saspen lagi panasss tu.. actually, bukan untuk kekasih gelap ke cerah ke bukan ye, yang hadoo pun kan.
 its actually for my parents. sobbsss ssoobbsss :'(



its been about more than one month tak jumpa diorang. ahahaha, tetiba malam ni pulak nak feeling lebih lebih. i miss them. a lot.. cakap on the phone tak sama macam kita duduk depan diorang, bersembang, gelak tak hengat. luckily i'm not going to boarding school. so masa sekolah dulu dapat duduk dengan diorang :)




i remember when first time nak datang penang ni. that time me and abah tengah sembang sembang then suddenly abah cakap "akak lepas ni akak masuk belajar, then kerja, lepas tu kahwin. abah ada masa dengan akak kejap je. nanti abah kena serahkan akak dekat orang" (burst into tears)  i don't know why but that words really touch my heart. even i'm still young, (young la sangat)
but still rasa macam masa ni sekejap je.





so as i scroll my tumblr tadi, there's one story about parents. sad story. sorry screen captured je, kalau tak boleh nak baca ke, just follow her. i mean that girl yang post tu. but if nak follow i pun macam boleh (heehehehehe).. here it is:







sementara mereka masih ada, hargailah :) no one else can replace their position.. oh yaa, pray for my next 4 papers ye guysss~~ assalamualaikum.

earth hour




assalamualaikum :) lets support earth hour even i update ni sebenarnya during earth hour.
 hehe, battery okay ! 


old picture of me













earth hour will end less then 40 minutes and i baru buat entry ni. amboiii.. kelass~~
as i dah promise, maka i buat la :) even lambat. maafkan saya ye, 

thank you :D



assalamualaikum akak akak adik adik yang comang-comang belaka :)



just received parcel from MULAWA FASHION. they gave me bawal amrina. its so beautiful ! i love it.
and, they gave warna yang iqin suka. rezeki, Alhamdulillah :D 














thanks again MULAWA FASHION. do visit their page~~




and one more thing, next week i'll be having my final. tidaaakkkkk! so scared. moga semua berjalan dengan lancar. 
do pray for me ea?? :) i'll pray for you guys too.



wisdom words la konon.



final !



assalamualaikum sayang :)


first of all, thanks to those who support me dalam usaha promotion yang dulu. thanks a million :) and i did it, my traffic sangat best~ kepada members faceblog, i appreciate you guyss. awesome gilos mereka ni.


pejam celik pejam celik, next week is last week i belajar. then, its our FINAL ! fuuhhh, i'm so not ready. dah la memula paper yang agak gerun. ceh, takut kemain.. belajarnya tak jugak. okay, i'll start to study. nak jadi rajin sikit.. teringin jugak nak pergi anugerah dekan tu. i can do it ! yeeeaaahhhh..


hmm, besides study, there's one more thing that we should not forget. i write this as reminder to myself and i would like to share with you guys also. its about our relationship with Allah :) kadang kadang tu, bukan kita tak study, study nya kemain sampai tidur pun atas buku. tapi kenapa result kita still umm uuummm?? maybe Allah nak uji, but maybe sebab hubungan kita dengan Allah.


so, marilah kita sama sama betulkan hubungan dengan Allah. here ada beberapa doa yang kita boleh amalkan sama sama before nak final ni:





sempurna sewaktu menelaah matapelajaran:

اللَّهُمَّ ارْزُقْنَا فَهْمَ النَّبِيِّينَ وَحِفْظَ المُرْسَلِينَ وإلْهَامَ المَلاَئِكَةِ المُقَرَّبِينَ فِي عَافِيَةٍ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ

“Wahai Tuhanku, kurniakanlah kami kefahaman para Nabi dan hafazan para Rasul, serta ilham daripada para Malaikat yang hampir dengan-Mu, kurniakanlah kami kesihatan wahai Tuhan yang Maha Pengasih.”





Doa sebelum masuk ke dalam kelas atau dewan peperiksaan:

وَهَيِّئْ لَنَا مِنْ أَمْرِنَا رَشَدا

“Ya Allah, persiapkanlah kami akan urusan kami dengan petunjuk-Mu.”




Doa apabila terlupa ketika menjawab soalan:


سُبْحَانَ مَن لاَّ يَنَامُ وَلاَ يَسْهُو. اللَّهُمَّ ذَكِّرْنِي مَا نَسِيتُ

“Maha Suci Tuhan yang tidak pernah tidur dan tidak pernah lupa. Wahai Tuhanku, ingatkanlah daku apa-apa yang kulupa.”







Doa memohon kejayaan cemerlang:

اللَّهُمَّ إني أسْألُكَ الفَوْزَ عِنْدَ القَضَاءِ وَمَنَازِلَ الشُهَدآءِ وَعَيْشَ السُّعَدآءِ وَالنَّصْرُ عَلَى الأعْدآءِ

“Ya Allah, kami memohon daripada-Mu kejayaan dalam setiap ketentuan, tempat para syuhada’, dan kehidupan mereka yang bahagia serta kemenangan ke atas musuh.”












amalkan baca surah berikut:

1. Surah al-Waqiah - Mohon murah rezeki
2. Surah Yasin - Untuk kuat ingatan
3. Surah Luqman - Mohon kebijaksanaan dan ambil berkat al-Luqmanul Hakim
4. Surah ar-Rahman - Mohon kasih sayang pemeriksa terhadap calon. (Boleh juga dibaca pada malam sebelum final ataupun selepas solat Subuh.) 






Amalan Pada Hari Peperiksaan:
  • Apabila hendak masuk ke dewan, langkah kaki kanan dan baca doa ini, "La ta khaf wa la tah zan in nal lah ha ma ana" 1 X
  • Seeloknya berselawat sebelum duduk. Setelah duduk saja dikerusi, teruskan sedekah al-Fatihah kepada pensyarah-pensyarah yang telah mengajar subjek yang sedang dihadapi pada hari tersebut.
  • Selawat ke atas nabi (3 X) dan al-Insyirah (3 X)
  • Apabila dapat sahaja kertas periksa, bacakan sekali lagi Al-Fatihah sampai ayat ke 5 sahaja iaitu (..Ih di nas syira tul mus taqim).
  • Kemudian buka kertas periksa, jawablah sehingga habis.
  • Setelah yakin dan puas hati, semak jawapan yang dibuat , tutuplah kertas periksa tadi dan habiskan bacaan A-Fatihah iaitu(...Syira tul lazi na an am ta'alaihim...sehingga habis.)





semoga kita semua peroleh manfaat daripada entry ni :) doakan saya untuk final nanti. semoga dapat result yang cemerlang.. amin.