check berat belog (tutorial)



huh, ni nak cerita.. hari ni masa agak free, so.. aku manfaatkan lah masa ni dgn baca belog kakak kakak n abang abang yang cantik dan hensem tu (bukan nak baca buku).. sori lah sekarang baru ada masa nak bukak. 


ish, bukan tak mau view, tapi, mak ai.. lamanye la hai nak loading. maka, ade beberapa belog tu  terpaksa lah aku tak bukak. sebab?? lama sgt mau loading lepas tu lappy jadi mcm stuck.


hehehe,, banyak lah pulak makcik ni memebel. agak agak nenek pun kalah.


so, marilah kita sama sama check berat blog. rasa dah ramai org tahu. aku pun blogger baru lagi. banyak jugak yang aku tatau. tapi, aku nak share ape yang aku tahu ni supaya belog korang tak lah sarat. senang je orang nak view..



okay, cara nye mcm ni:


1. korang klik SINI



2. then, masukkan address belog dan tekan check




ta daa.. dah siap pun. nanti kat bawah tu dia bagitau lah berapa berat belog korang. kalau lebih 150kb tu consider agak berat tapi boleh tahan lagi. tapi, kalau dah lebih 200kb tu no no no.. sgt berat!



buang segala gadget yang tak perlu dekat kiri kanan atas bawah belog korang tu. kekadang tak perlu pun.. just tolong naikkan berat belog je~~





haha, aku punya 143.8kb.. hehe, tak berat tapi tak ringan :





selamat mencuba,, :)





p/s: kalau ada silap & salah harap maaf..

2 comments:

bombay said...

thankz for the info..;)

iqin said...

hehe,
welcome~~

:)